Binnen de Europese Unie zijn er strenge richtlijnen opgesteld met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid. De eindconsument verwacht niets minder dan de hoogste kwaliteit en voeding die vers en veilig is om te consumeren. En de belangrijkste wapens in die strijd zijn koelen en vriezen. Gelukkig staat de technologie niet stil en werkt de industrie tegenwoordig met innovatieve en flexibele koeloplossingen.
Waarom koeling in de voedselindustrie?
Met perfect werkende koelinstallaties minimaliseert u het risico op bederf en besmetting, wat cruciaal is om te voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen en de gezondheid van consumenten te waarborgen. Koeling zorgt ervoor dat de kwaliteit, smaak en de samenstelling van het product nagenoeg niet wordt beïnvloed.
Soorten koeling in de voedingsindustrie
Elk voedingsbedrijf heeft unieke vereisten en producenten van koelinstallaties bieden flexibele en hoogtechnologische oplossingen om te voldoen aan deze behoeften. Tegenwoordig is het handhaven van een ononderbroken koelketen de norm, maar de benodigde koelmethoden variëren afhankelijk van de soort producten waar mee gewerkt wordt. Er zijn verschillende methoden beschikbaar om de groei van micro-organismen tijdens de volledige productieketen te vertragen, waaronder:
- Dieptekoeling: Een methode waarbij temperaturen rond het vriespunt worden gebruikt om vlees, vis en soms ook deegwaren te bewaren zonder dat deze bevriezen.
- Contactkoeling: Hierbij wordt (vloeibare) voeding snel gekoeld, waarbij de temperatuur binnen 90 minuten moet dalen van 70°C naar 3°C.
- Cryogene koeling: Een snelle en effectieve methode waarbij stikstof of vloeibare koolstofdioxide direct over de producten wordt verneveld of onder de voeding wordt gemengd.
- Luchtkoeling: Hierbij wordt luchtventilatie gebruikt om producten zo snel mogelijk af te koelen.
Maatwerkadvies voor constante productkwaliteit
Wij hebben inmiddels vele bedrijven in de Food Industry mogen voorzien van een schoon en hygiënisch klimaatsysteem. Daarbij moeten hygiëne en bedrijfsveiligheid altijd worden ontworpen als een totaalsysteem. Geoptimaliseerde kasten, bedieningsbehuizingen en klimatisering zijn daarbij net zo belangrijk als de bestendigheid van een afdichting tegen reinigings- en desinfectiemiddelen.
Wij streven ernaar om op maat gemaakte installaties te berekenen en te installeren, die niet alleen de juiste koelcapaciteit hebben, maar ook energiezuinig zijn en voldoen aan de strikte normen en eisen van vandaag. Bij Van Cleven hebben we de vereiste wettelijke certificering voor koeltechnieken, waardoor u met vertrouwen kunt rekenen op onze expertise en vakmanschap. Meer weten? Contacteer ons.
Van Cleven, vol ervaring voor u!
Hoogstaande maatoplossingen
Wacht niet langer en ontdek hoe Van Cleven’s HVAC installaties uw bedrijf kunnen transformeren. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies op maat en ontdek de voordelen van HVAC voor uw onderneming.