Luchtkwaliteit en HVAC: het belang van Luchtfiltratie en ventilatie

HVAC, Klimaatsystemen

In de natuur (in de bergen, aan zee of in het bos) wordt de lucht meestal als fris, aangenaam en rustgevend ervaren. Gemiddeld brengt de mens in echter 90% van haar/zijn leven binnen door. Slechte binnenluchtkwaliteit kan leiden tot dufheid, benauwdheid en hoofdpijn en als gevolg hiervan een hoger ziekteverzuim en slechte prestaties.

Door middel van ventilatie, filtratie, verwarming, koeling, bevochtiging en ontvochtiging dragen luchtbehandelingssystemen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het welzijn van de mensen die in deze gebouwen verblijven.

Luchtbehandelingssystemen worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder residentiële gebouwen, commerciële kantoren, ziekenhuizen, laboratoria, cleanrooms, industriële faciliteiten, voedselverwerkingsinstallaties, datacenters en meer.

Ventilatie in kantoren en productie

Een belangrijk aspect van elk HVAC-systeem is de correcte toevoer van behandelde frisse lucht naar de gebruikers van een gebouw, zodat de IAQ-niveaus (kwaliteit van de binnenlucht) worden verbeterd. Als we gebouwen niet ventileren ontstaat er een slechte binnenluchtkwaliteit, die kan leiden tot schimmel en gezondheidsklachten. Alleen luchten is veelal onvoldoende. Mechanisch ventileren, afzuigen van vervuilde binnenlucht en het eventueel inblazen van schone gefilterde lucht bevorderen ons comfort en prestaties.

Luchtfiltratie in kantoren en productie

In moderne ziekenhuizen en laboratoria is binnenluchtkwaliteit van vitaal belang. Het waarborgen van schone en gezonde binnenlucht is cruciaal om de gezondheid en veiligheid van patiënten, personeel en bezoekers te beschermen. Filters spelen hierbij een sleutelrol.

Luchtbehandelingssystemen zijn uitgerust met filters die verontreinigende stoffen zoals stof, pollen, allergenen, bacteriën en virussen uit de binnenlucht verwijderen. HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) zijn bijzonder effectief in het verwijderen van kleine deeltjes en worden vaak gebruikt in omgevingen waar een hoge binnenluchtkwaliteit essentieel is.

Naast standaardfilters kunnen geavanceerde filtratietechnologieën zoals elektrostatische filters, actieve koolstoffilters en UV-sterilisatie worden gebruikt om specifieke verontreinigende stoffen en allergenen uit de binnenlucht te verwijderen.

Van Cleven is uw specialist in Luchtbehandeling

Het begrijpen van de verschillende componenten en functies van luchtbehandelingssystemen is van vitaal belang voor het ontwerpen, installeren, gebruiken en onderhouden van deze systemen op een effectieve en efficiënte manier.

Van Cleven heeft jarenlange ervaring in de installatie van complete luchtbehandelingssystemen voor werkplaatsen, productielijnen, bedrijfshallen of andere grotere ruimtes.

Met behulp van computersimulaties berekenen onze medewerkers de ideale uitvoering van uw luchtbehandelingstoestel. Zodat die met warmtewisselaars en warmterecuperatie, luchtfilters en geluidsdempers gebruiksvriendelijk en zuinig werkt en een optimaal resultaat levert.

Wij leggen verschillende luchtbehandelingssystemen aan, naar gelang de wens van de klant, waarbij wij rekening houden met energieverbruik van de installatie. Naast de aanleg zorgen wij ook voor periodiek onderhoud van de luchtbehandelingssystemen.

Wilt u meer inzicht krijgen in jouw specifieke klimaat situatie, hoe u een gezond binnenklimaat kunt creëren of advies over een klimaatoplossing op maat? In een persoonlijk gesprek helpt een van onze klimaatspecialisten u graag verder. Contacteer ons voor meer informatie!

Menu